"Mindig biztos voltam benne, hogy a történetek a saját életüket élik,
és hogy a világ legfontosabb dolgai közé tartoznak."
/David Almond/

2011. február 28., hétfő

Abigel - Pillangóhatás Novella 3.

Utolsó megálló
A fiatal nő lassan sétált végig a hosszú, fehér folyosón. A cipő fémsarka minden lépésnél élesen koppant a csempén. Óvatosan nyitott be a nővérszobába.
– Szia! – köszöntötte váltótársát a középkorú nő, aki már indulásra készen várta. – Én már itt sem vagyok. – Felkapta a táskáját, és kiviharzott a helyiségből.
– Jó éjszakát! – kiáltott utána.
– Neked is, Jenna! – intett vissza a másik, majd eltűnt a lépcsőfordulóban.
A nő nagyot sóhajtott, aztán besétált a szobába. Lepakolta a holmiját, levette a kabátját, végül gondosan megigazította az egyenruha gallérját. Érezte, hogy majd’ lecsukódnak a szemei, ezért elhatározta, hogy iszik egy kávét. Fáradtan odalépett a kávéfőző géphez, kinyitotta a felette lévő fehér szekrényt, és leemelte a henger alakú dobozt a polcról.
A forró itallal a kezében leült az asztalhoz, aztán a táskájából előkotorta a szokásos rejtvényújságot.


Csend volt a kórteremben, csak a három kislány nyugodt szuszogását lehetett hallani. Már órákkal ezelőtt beléptek az álmok országába. Egyedül az éjszakás nővér volt talpon az osztályon; figyelmesen válogatott a gyógyszerszekrényben, majd nekiindult a szokásos körútjának.
Jenna belépett a kislányok szobájába. Odasétált Rebeccához, aki békésen aludt a vaskeretes ágyban, és leemelte az infúziós üveget a fémkarikáról, óvatosan kicserélve egy másikra. A múlt héten távolították el a kislány gyulladt manduláit, hogy megszabadítsák az asztma kellemetlenségeitől, de a beavatkozás után kiszáradt a szervezete. A rózsaszín ajkakon már csak halványan látszódtak a folyadékhiány nyomai – szerencsére gyorsan sikerült pótolni. Holnapután haza is engedik.
A nővér sarkon fordult, továbbindulva a következő beteghez.


Három nap múlva a kislány izgatottan szorongatta édesanyja kezét, miközben rácsodálkozott a művészeti gimnázium felújított épületére.
A portán egy alacsony, rokonszenves nő fogadta a felvételizőket.
– Jó napot! A termet a folyosó végén balra találják.
– Jó napot! Köszönjük! – mondta az édesanya.
Rebecca megszeppenve motyogott valami köszönésfélét az orra alatt, miközben a nő kedvesen mosolygott rá.
A hatalmas teremben a fehér falakat csodaszép rajzok és festmények díszítették: portrék, tájképek és színes csendéletek. A ceruzák és az ecsetek katonás rendben várakoztak a padokon. A kislány, odalépve az első asztalhoz, ábrándozva húzta végig ujjait a ceruzasoron. A látvány még inkább felerősítette benne a vágyat, hogy ide járhasson, miközben a szíve a torkában dobogott az izgalomtól.
A rajztáblákra erősített üres lapok mellett mindenki megtalálhatta a saját nevét. A gyerekeknek a karácsonyi élményeiket kellett ábrázolniuk felvételi feladatként. A kislány lerajzolta a családját, középre a karácsonyfát, majd a játékvonat fa alatt körbefutó sínjeit.


Az édesanya remegő kézzel nyitotta fel a borítékot és hajtogatta szét a levelet.
– „Felvételt nyert…” – olvasta hangosan. – Rebecca! – kiáltott a lányáért izgatottan.


A lány eszeveszett gyorsasággal rohant le a lépcsőn.
– Siess, mert elkésünk! – figyelmeztette az édesanyja.
– Nyugi, anya! Még van fél óránk – mosolygott Rebecca.
– Kérlek! – forgatta meg a szemeit a nő. – Menjünk! – Megragadta a karját és magával húzta.
Az iskola épületéhez érve még egy biztató pillantást vetett a lányára.
– Ha végeztél, hívj! – figyelmeztette vagy ezredszerre. – Kéz és lábtörést!
– Rendben. Köszi, anyu!
Félelemmel vegyített izgalom lett úrrá rajta. A mappát, amely a záróvizsgára készített rajzokat és festményeket rejtette, görcsösen szorította a mellkasához.
Bárcsak már túl lennék rajta! – gondolta, miközben bizonytalan léptekkel megindult az épület felé.

– Levizsgáztam! – kiáltotta, mikor kinyitotta a kocsiajtót, és beült az édesanyja mellé. – Kitűnőt kaptam! – A boldogságtól szinte repülni tudott volna.
– Gratulálok! – harsogta a nő, miközben odahajolt a lányához, és melegen megölelte.


Rebecca boldogan fordult körbe a tükör előtt a bölcsészek sötétkék, szinte földig érő talárjában. A világoskék gallér tökéletesen illett a szeme színéhez. Végre! – gondolta elégedetten, miközben a lelkében vegyes érzések kavarogtak. Szomorú volt, hogy az egyetemi évek egy szempillantás alatt múltak el, még csak fel sem fogta. De ugyanakkor büszkeséggel töltötte el, hogy eljutott idáig.
– Indulhatunk, kicsim? – kérdezte az édesapja.
– Persze.
– Gyönyörű vagy – nézett végig a férfi meghatottan felnőtt lányán.
Rebecca rá mosolygott, majd elindult a kocsihoz.

A díszes aula plafonján vörös színű drapériák sorakoztak. A rokonok és a barátok a diákok mögött foglaltak helyet. Rebecca, mikor elhangzott a neve, fellépett a pódiumra, kezet fogott a dékánnal és átvette a diplomáját.


A lány békésen üldögélt a tóparton az egyik robosztus faasztalnál. A nyári szellő lágyan lengette vállig érő, sötétbarna haját. A távolba révedt, aztán hirtelen lázasan írni kezdett. A szavak villámgyorsan cikáztak az elméjében, a toll szinte füstölt a papíron. A képzeletében megjelentek a szereplők, miközben egyre csak jöttek az ötletek. Egy pillanatra sem emelte fel a tekintetét, amíg a tizedik teleírt oldal után mosolyogva be nem csukta a mintás füzetet.



***



A fiatal nő lassan sétált végig a hosszú, fehér folyosón. A cipő fémsarka minden lépésnél élesen koppant a csempén. Óvatosan nyitott be a nővérszobába.
– Szia! – köszöntötte váltótársát a középkorú nő, aki már indulásra készen várta. – Én már itt sem vagyok. – Felkapta a táskáját, és kiviharzott a helyiségből.
– Jó éjszakát! – kiáltott utána.
– Neked is, Jenna! – intett vissza a másik, majd eltűnt a lépcsőfordulóban.
A nő nagyot sóhajtott, aztán besétált a szobába. Lepakolta a holmiját, levette a kabátját, azután gondosan megigazította az egyenruha gallérját. Érezte, hogy majd’ lecsukódnak a szemei, ezért elhatározta, hogy iszik egy kávét. Fáradtan odalépett a kávéfőző géphez, kinyitotta a felette lévő fehér szekrényt, és leemelte a henger alakú dobozt a polcról. Döbbenten tapasztalta, hogy üresen tették vissza a helyére. Kétségbeesetten kutatta át a szekrényeket, hátha utánpótlásra lel, de végül tudomásul kellett vennie, hogy ma éjszaka koffein nélkül marad. Három-négy kávét is elfogyaszt egy műszak alatt. Hogy fogja kibírni így reggelig?! Kedvetlenül ült le az asztalhoz, aztán a táskájából előkotorta a szokásos rejtvényújságot.


Csend volt a kórteremben, csak a három kislány nyugodt szuszogását lehetett hallani. Már órákkal ezelőtt beléptek az álmok országába. Egyedül az éjszakás nővér volt talpon az osztályon; álmosan válogatott a gyógyszerszekrényben, majd nekiindult a szokásos körútjának.
Jenna belépett a kislányok szobájába. Odasétált Rebeccához, aki békésen aludt a vaskeretes ágyban, és leemelte az infúziós üveget a fémkarikáról, óvatosan kicserélve egy másikra. A kislány nyöszörgött egy pillanatig, aztán újra egyenletesen vette a levegőt. A múlt héten távolították el gyulladt manduláit, hogy megszabadítsák az asztma kellemetlenségeitől, de a beavatkozás után kiszáradt a szervezete. A rózsaszín ajkakon már csak halványan látszódtak a folyadékhiány nyomai – szerencsére gyorsan sikerült pótolni. Holnapután haza is engedik.
A nővér sarkon fordult, továbbindulva a következő beteghez. Nagyon nehezére esett legyűrnie a fáradtságát.


Kora reggel Rebecca édesanyja érkezett látogatóba. Rögtön észrevette, hogy valami nincs rendben: lánya arcán izzadságcseppek csillogtak. Tenyerét gyengéden a homlokára simította. A kislány tűzforró volt, hideg verejtékben úszott az egész teste. Azonnal megnyomta a nővérhívó gombot. Jenna váltótársa nem értette, mi történhetett. A lány már jól volt, másnap engedték volna haza.
A pillantása az infúziós palackra tévedt. Odalépett az állványhoz, és megfogta az üveget, hogy valóban jól látja-e rajta a feliratot. Nem szólt semmit, csak szakszerűen kikötötte a szárnyas tűből a csöveket.
– Hívom a doktor urat – mondta, és elsietett.
Az orvos pár percen belül már a kislányt vizsgálta, és gondterhelten rázta a fejét.
– Asszonyom, sajnálatos tévedés történt – fordult az édesanyához. – A lánya nem megfelelő infúziót kapott – közölte kimért hangon.
– Az meg hogy lehet? – kérdezte felháborodva a nő, miközben igyekezett úrrá lenni az idegességén.
– Ne aggódjon! Pár nap és rendbe jön – tért ki a válaszadás elől a férfi.
– Remélem is – mondta az édesanya fenyegetően. – Ki a felelős ezért? – emelte fel kicsit a hangját, ügyelve, hogy ne ébressze fel Rebeccát.
– Biztosíthatom, hogy elmarasztalom a tévedésért – ígérte a doktor, majd sietősen távozott.
A nő nem firtatta tovább a dolgot. Mi értelme lett volna? A baj már megtörtént, de szerencsére nem lett súlyosabb következménye.


Két nappal később Rebecca kétségbeesetten fordult a nőhöz.
– Anya?
– Tessék, kincsem!
– Ugye el tudok menni holnap a felvételire? – kérdezte reménykedve.
A nő gyengéd pillantással fürkészte az arcát.
– Sajnálom, kicsim. De még nem ment le teljesen a lázad. – Végigsimított a kislány haján, aki csalódottan nézett rá.
– Nem lehetne, hogy mégis? – könyörgött könnyes szemekkel.
– Meglátjuk – hagyta nyitva a kérdést a nő.


Rebecca izgatottan szorongatta édesanyja kezét, miközben rácsodálkozott a művészeti gimnázium hatalmas épületére. A tenyere nedves volt az izzadságtól. Még mindig magas láza volt.
A portán egy alacsony, rokonszenves nő fogadta a felvételizőket.
– Jó napot! A termet a folyosó végén balra találják.
– Jó napot! Köszönjük! – mondta az édesanya.
Rebecca megszeppenve motyogott valami köszönésfélét az orra alatt, miközben a nő kedvesen mosolygott rá.
A gyerekeknek a karácsonyi élményeiket kellett ábrázolniuk felvételi feladatként. A kislány megrajzolta, majd bizonytalan ecsetvonásokkal lefestette a családját, középre a karácsonyfát, aztán a játékvonat fa alatt körbefutó sínjeit. Lemondóan nézegette az elmosódott alakokat, a zöld fenyőn elterülő színes pacákat és az egyetlen fekete vonallá összefolyó szerelvényt. Szomorúan pillantott végig a hatalmas terem fehér falain, melyeken csodaszép rajzok és festmények függtek: portrék, tájképek és színes csendéletek. Bárcsak felvennének! – sóhajtotta, miközben ábrándozva végighúzta ujjait a rajztábla mellett heverő ceruzákon.


Az édesanya remegő kézzel nyitotta fel a borítékot és hajtogatta szét a levelet.
– „Sajnálattal közöljük…” – olvasta hangosan, majd egy csüggedt sóhaj hagyta el ajkait.


Rebecca lefelé tartott a kollégium lépcsőjén.
– Siess, mert elkésünk! – figyelmeztette Natalie.
– Nyugi! Még van fél óránk – mosolygott a lány.
– Kérlek! – fogta könyörgőre. – Menjünk! – Megragadta barátnője karját és magával húzta.
A iskola épületéhez érve lelassítottak. Félelemmel vegyített izgalom lett úrrá rajtuk. Natalie görcsösen a mellkasához szorította a jegyzeteit.
– Bárcsak már túl lennénk rajta! – suttogta remegő hangon.
– Ne izgulj! – bíztatta Rebecca, miközben átkarolta a vállát. – Minden rendben lesz!
A második emeleti teremben már gyülekeztek a diákok. Natalie és Rebecca az egyik hátsó padban foglaltak helyet.
– Jó reggelt mindenkinek! – lépett az osztályfőnökük a terembe. A középkorú nő végignézett az aggodalomtól falfehér arcokon. – Kérem, hogy az első öt a névsorban álljon készen! Hamarosan kezdünk. – Megigazította a szemüvegét, majd magára hagyta a rémült társaságot.

– Becca! Leérettségiztünk! – ugrott Natalie Rebecca nyakába.
– Le – helyeselt egyszerűen a lány, azután szorosan átölelte barátnőjét.


Rebecca boldogan fordult körbe a tükör előtt a közgazdászok fekete, szinte földig érő talárjában. A királykék gallér tökéletesen illett a szeme színéhez. Végre! – gondolta elégedetten, miközben a lelkében vegyes érzések kavarogtak. Szomorú volt, hogy az egyetemi évek egy szempillantás alatt múltak el, még csak fel sem fogta. De ugyanakkor büszkeséggel töltötte el, hogy eljutott idáig.
– Indulhatunk, kicsim? – kérdezte az édesapja.
– Persze.
– Gyönyörű vagy – nézett végig a férfi meghatottan felnőtt lányán.
Rebecca rá mosolygott, majd elindult a kocsihoz.

A díszes aula plafonján aranyszínű drapériák sorakoztak. A rokonok és a barátok a diákok mögött foglaltak helyet. Rebecca, mikor elhangzott a neve, fellépett a pódiumra, kezet fogott a dékánnal és átvette a diplomáját.


A lány békésen üldögélt a tóparton az egyik robosztus faasztalnál. A nyári szellő lágyan lengette vállig érő, sötétbarna haját, miközben próbálta összeszedni a gondolatait. A távolba révedt, de az elméjében uralkodó káosz csak nem akart csillapodni. Egyik leírt mondatot a másik után húzta át, de nem adta fel. A mintás füzetből kitépett, összegyűrt lapok jókora kupacban hevertek előtte.



A lány lassan végignézett a kirakaton túl látható tömegen. Ennyi ember és mindannyian miatta vannak itt, kíváncsiak rá és a megjelenő regényére. Mosolyogva gondolt vissza a tóparton eltöltött napokra és az írás közben érzett mámoros izgalomra. Határozottan a könyvesbolt igazgatója felé bólintott, aki szélesre tárta az üzlet ajtaját, szabad utat engedve a várakozóknak. Elsőként egy fiatal férfi nyújtotta oda izgatottan a kezében lévő könyvet a szerzőnek.
– Szia! Kinek lesz?
– Jasonnek – válaszolta zavartan.
Az asztal mögött ülő dedikálta a könyvet, majd visszaadta a tulajdonosának. A férfi érdeklődve nyitotta ki és olvasta el a benne szereplő sorokat: „Minden részlet csak egy állomás, a cél az utolsó megálló.”

----------------------------------------------

Kedves Abigel!

Gratulálok az ötlethez, és a kivitelezéshez is! Tehát a történt tanulsága, gyerekek: ha valaki a napi koffeinadagjáért reklamál, az nem tréfa! :D...
Félre a hülyeséggel...
Nagyon tetszett a gondolat, ahová az egész novella vezetett, és jól illesztetted a témához is.
Szépen végig vezetted, és nem volt unalmas a két variációt olvasni. Az azért fura volt, hogy egészen máshová vezetett mindkét útja, mint amiről maga az út szólt. De ez is egy lehetőség :)...

Köszönöm a munkádat és gratulálok! :)
hullócsillag

5 megjegyzés:

Darolyn írta...

Helló 3!
Hát igen. Végülis lehet, hogy mindenféle esetben ugyanott lyukadunk ki:) Tetszett a módszer, hogy végigvezetted mindkét lehetőséget, és érdekes, hogy ugyanoda jutott.
Az "opportunity cost"-fogalomra szerintem nagyon jó példát hoztál.:)

Aby írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Szia Darolyn!
Nagyon szépen köszönöm a véleményt. :)
A történetet egy gyermekkori élmény ihlette, és igen, én úgy gondolom, hogy csak a végeredmény számít. :)
Hogy hogyan sodor oda minket az élet, a végzet vagy a sors, az teljesen mindegy, ha egyszer jó helyre érkezünk. :)
Üdvözlettel:
Abigel

b.m.grapes írta...

A Bárcsak túl lennénk rajta feeling engem is gyakran elkap, de ilyenkor mindig a Távkapcs jut eszembe, és igyekszem felülni az időre, és türelmes lenni. Nagyon megragadott az írásodból egy gondolat (milyen gyorsan elszálltak az egyetemi évek), amit továbbfejlesztve én úgy fogalmazok, húsz év is gyorsan elrepül. Sajnos.
Különösen klassz volt, hogy bármit is csinált, ugyanoda lukadt ki. Azt hiszem, én is ebben hiszek, a sors fatalitásában, megváltoztathatatlanságában. Csak így lehet beletörődni a rosszba.
Tetszett:)
Gratula:)

Névtelen írta...

Szia grapes!
Köszönöm szépen! :) Imádom a Távkapcs című filmet. :P Hát, igen, az idő csak úgy repül, és még sincs elég semmire. :(
Egyetértek a rosszba beletörődést illetően, és azt hiszem, ugyanabban hiszünk. :)
Örülök, hogy tetszett. :)
Üdvözlettel:
Aby

A történetről készült meglepetés videó, amit nagyon köszönök Tynámnak!!! :)...

Érdemes végig hallgatni!! Van hozzá felirat! Menj a view subtitles-re!